Ενημερωτική εγκύκλιος 2023 -2024

  1. AΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 Για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 θα ισχύσουν οι παρακάτω αγωνιστικές κατηγορίες.

Κατηγορία                                                                                    Έτος γεννήσεως          

Άνδρες –  Γυναίκες                                                Α.Γ.Ε.Ν.              2002 και νωρίτερα

(U21)Νέοι – Νέες                                                   Α.Γ.Ε.Ν.              2003 – 2007

(U16) Παίδες -Κορασίδες                                      Π2-Κ2                2008 και 2009

(U14) Μικροί Παίδες – Μικρές Κορασίδες           Π1-Κ1                 2010 και 2011

(U12) Παμπαίδες - Παγκορασίδες                       ΠΑΜ-ΠΑΓ          2012 και 2013

(U10) Παμπαίδες - Παγκορασίδες                       ΠΑΜ-ΠΑΓ          2014 και μετέπειτα

  1. Όλοι οι αθλητές των κατηγοριών Α.Γ.Ε.Ν. οφείλουν να έχουν ενεργό κωδικό FIS.
  2. Όσοι αθλητές κλείσουν το 18ον έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα Μέλη στους Ομίλους τους, διαφορετικά θα διαγράφονται.

2. ΟΔΗΓΙΕΣ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΑΛΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

2.1 Προσωπικός εξοπλισμός αθλητή

2.1.1 Γενικά ο εξοπλισμός του κάθε αθλητή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένος με τους διεθνείς κανονισμούς (FIS) της τρέχουσας περιόδου (2023-24)

2.1.2 Ο κάθε αθλητής είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή και τη συντήρηση του αγωνιστικού εξοπλισμού του. Οι αθλητές/τριες και οι αρχηγοί ομάδων οφείλουν να γνωρίζουν τις ισχύουσες διεθνώς προδιαγραφές (FIS rulesκαι ότι μπορεί να ελέγχονται από  την Ελλανόδικο Επιτροπή.

2.1.3 Η εργοστασιακή ένδειξη του μήκους και της ακτίνας πάνω στα Σκι είναι υποχρεωτική.

2.1.4 Υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση κράνους προδιαγραφών ασφαλείας FIS (προδιαγραφών 2023-2024) σε όλα τα αγωνίσματα για αθλητές και ανοιχτήρια στους αγώνες και στις προπονήσεις, καθώς και η ύπαρξη φρένων στα ΣΚΙ.

2.1.4.1 Τα κράνη των αθλητών για τους ΠΑMΠΑΙΔΕΣ – ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ είναι ελεύθερα όσον αφορά τις προδιαγραφές τους.

2.1.5 Η παράβαση στις Τεχνικές Προδιαγραφές τιμωρείται με ακύρωση του αθλητή. Ανάλογα με την περίπτωση σε τέτοια παραπτώματα μπορεί να τιμωρηθεί και ο προπονητής ή ο συνοδός του αθλητή αλλά και το σωματείο του.

2.2 Απαγόρευση κεριών φθορίου.

2.2.1 Η Διεθνής Ομοσπονδία (FIS) ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση του κεριού φθορίου θα εφαρμοστεί πλήρως στην αρχή της χειμερινής περιόδου 2023/2024. 

Η FIS έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των προϊόντων φθορίου που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία του σκι, δεδομένων των κινδύνων για την υγεία και των περιβαλλοντικών ανησυχιών που συνδέονται με τα κεριά φθορίου. 

Η FIS θα πραγματοποίει ελέγχους  για να διασφαλίσει ότι τα σκι είναι απαλλαγμένα από φθόριο σε διοργανώσεις κορυφαίας βαθμίδας, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σκι, Παγκόσμιου Κυπέλλου και άλλων σημαντικών γεγονότων, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι Εφήβων. Οι έλεγχοι σε αγώνες χαμηλότερου επιπέδου θα πραγματοποιηθούν σε τυχαία βάση για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται.

2.3 Πέρασμα των πορτών

2.3.1 Απαγόρευση συνέχισης μετά από σφάλμα σε πόρτα:

 Εάν ο αθλητής χάσει μια πόρτα, δεν επιτρέπεται να συνεχίσει μέσα από άλλες πόρτες.

2.3.2 Απαγόρευση για συνέχεια μετά το εντελώς σταμάτημα:

Εάν ο αθλητής σταματήσει  εντελώς (π.χ. μετά από πτώση), δεν επιτρέπεται να συνεχίσει μέσω προηγούμενων ή περαιτέρω πορτών.

2.4 Η σύσκεψη αρχηγών ομάδων 

2.4.1 Επιτρέπεται  η σύσκεψη προ των αγώνων να γίνεται ηλεκτρονικά (μέσω τηλεδιάσκεψης σε πλατφόρμα της οποίας ο σύνδεσμος θα αναγράφεται στην προκήρυξη του εκάστοτε αγώνα). Οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι στο χώρο όπου λειτουργεί η γραμματεία του αγώνα να παρέχουν σύνδεση στο διαδίκτυο. 

2.4.2 Οι αρχηγοί των ομάδων είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στον χώρο της γραμματείας του αγώνα σε χρόνο που καθορίζεται στην προκήρυξη προκειμένου να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση.

2.4.3 Ο έλεγχος και η επικύρωση της λίστας των συμμετοχών κάθε σωματείου θα γίνεται είτε δια ζώσης στην γραμματεία του αγώνα, είτε διαδικτυακά σε χρόνο που θα ανακοινώνεται εγκαίρως.

2.4.4 Κάθε πληροφορία που είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή του αγώνα και την συνεχεία του (όπως: αλλαγή προγράμματος, αποτελέσματα 1ης διαδρομής, λίστα ακυρωθέντων αθλητών, τελικά αποτελέσματα καθώς και κάθε άλλη πληροφορία) θα ανακοινώνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η διεύθυνση της οποίας θα ορίζεται από πριν και θα αναγράφεται στην προκήρυξη του αγώνα.

3. Πιστοποίηση Πίστας Αγώνων.

3.1 Από την σεζόν 2023-24 θα ισχύσει το NATIONAL HOMOLOGATION REPORT για την διεξαγωγή του Παγκύπριου πρωταθλήματος.

4. Αποστολές Προπονήσεων και αγώνων.

4.1 Ο Τεχνικός σύμβουλος της Ο.Χ.Κ. μαζί με τον προπονητή της Ο.Χ.Κ. είναι οι αρμόδιοι για το προγραμματισμό των διαφορών αποστολών. Θα καθορίζουν τις μέρες αναχώρησης και επιστροφής  και το που θα πρέπει να ταξιδέψουν οι αθλητές.

4.1.2 Οι αθλητές που δηλώνουν συμμέτοχη σε μια αποστολή θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις μέρες της αποστολής για την σωστή προετοιμασία, καθώς και την αποφυγή διαφόρων προβλημάτων.

4.1.3 Σε αποστολές προπόνησης και αγώνων όπου τα έξοδα επωμίζονται οι αθλητές και αφού ενημερωθούν για το κόστος συμμέτοχης , θα πρέπει να γίνεται η μεταφορά τον χρήματων πριν την αναχώρηση τους, ή να δίνονται στον προπονητή με την άφιξη τους. 

5. Εγγραφές Αθλητών 

5.1 Από τη νέα χιονοδρομική περίοδο 2023/2024 οι εγγραφές των αθλητών θα γίνονται ΜΟΝΟ μέσω το προγράμματος εγγραφής Μελών/Αθλητών της ΟΧΚ

6. ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 2023-24

 WINTER YOUTH OLYMPIC GAMES GANGWON 2024

 Gangwon 2024 qualification period: 1 July 2022 to 17 December 2023

 Δικαίωμα συμμετοχής: αθλητές γεννημένοι από 1ην Ιανουαρίου 2006 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2007. 

Κριτήρια συμμετοχής:

Επισυνάπτονται τα κριτήρια πρόκρισης ως έχουν δημοσιευτεί στην Ιστοσελίδα της FIS.

Πιο κάτω τοσχετικό Link του: QUALIFICATION SYSTEM – WINTER YOUTH OLYMPIC GAMES GANGWON 2024 

https://assets.fis-ski.com/image/upload/v1662736714/fis-prod/assets/Gangwon2024_QS_FIS_ALP_v01.1.pdf

Η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει με τον/ους/ην/ις αθλητή/ες/ρια/ριες ανάλογα με τον αριθμό ή/και το φύλο  που θα προκριθούν να συμμετάσχουμε. 

Τα άρθρα της παραπάνω εγκυκλίου επικυρώθηκαν από το Δ.Σ. της Ο.Χ.Κ., κατά τη συνεδρίασή του στις 11/12/23. 

Θεόδωρος Χριστοδούλου 
Τεχνικός Σύμβουλος ΟΧΚ